3 signaler som kan bety at du bør gjøre en endring

Blogg om privatøkonomi og pengemestring

Hver eneste dag tar vi mange små valg, hele dagen lang. Valgene vi tar fører oss inn på et spor, som sakte men sikkert fører oss til et sted i livet, hvor vi kanskje egentlig ikke ønsker å være. Problemet er ofte at vi ikke ser disse bittesmå endringene som skjer i mikroskopisk skala til å begynne med, før vi plutselig en dag «våkner opp» og innser at vi er på helt feil kurs! Det finnes imidlertid noen typiske signaler som prøver å fortelle deg noe. Hvis du klarer å lytte til disse signalene, kan du endre kurs før det går for langt i feil retning.

Her er tre typiske signaler på at du kanskje bør endre på noe: 

1 – Du hører deg selv tenke «er dette alt»?

Hvis du tar deg selv i å tenke «er dette alt», er sannsynligheten ganske stor for at du mangler mål og drømmer som motiverer deg! «Er dette alt» er en annen måte å si: «Jeg har ikke noe å se frem til». Noen ganger kan det være vanskelig å finne ut hva som motiverer eller hvilken vei du skal gå. Det å finne ut hva du drømmer om er en prosess som kan ta litt tid, men ved å reflektere og stille seg selv de rette spørsmålene kan du etter hvert klare å sette mål som motiverer deg.

2 – Du kjenner på misunnelse over andres suksess

Når vi ønsker oss noe, og opplever at andre har det vi mener vi selv “burde hatt” – kan misunnelse skylle over oss. Hvis du ikke har det du ønsker deg, er det kanskje en grunn til det. Kan det tenkes at du ikke har gjort nødvendige tiltak for å komme nærmere drømmen? Kanskje du er på rett vei, men det er bare ikke din tur enda? Misunnelse er en destruktiv følelse som bør erstattes med inspirasjon. La deg inspirere av andres suksess og lær av de som har lykkes. Studér handlinger og rutiner til de du beundrer aller mest, og gjør det samme. På den måten kan suksess komme din vei før du aner det.

3 – Du utsetter hele tiden viktige gjøremål som du vet kan gjøre deg lykkeligere

Når jeg får kjøpt drømmehuset, da skal jeg ha det ryddig og rent. Når jeg får kjøpt en skikkelig sykkel, da skal jeg begynne å trene. Bare jeg får slanket meg litt, så skal jeg begynne å date igjen. Når jeg går opp i lønn, da skal jeg begynne å spare. Når alt dette er på plass vil jeg være lykkelig…

Ikke vent på at alt skal være perfekt før du begynner å handle, for den dagen vil rett og slett ikke komme. Begynn heller i omvendt rekkefølge! Start der du er og gjør det beste du kan, med det «verktøyet» og de mulighetene du har – i dag! Mange har en oppfatning av at lykken er et resultat av ting du oppnår, men det er faktisk i mange tilfeller omvendt. Det du oppnår er ofte et resultat av din egen lykke. Men – hva gjør oss lykkelige? Det er et spørsmål som kan være vanskelig å svare på, og opplevelsen av lykke kan være veldig individuell og består av veldig mange faktorer. Det er imidlertid noen britiske forskere som har kommet opp med en formel for lykke som kan være verdt å merke seg. De mener at lykken består i hovedsak av følgende komponenter:

LYKKE = P + (5xE) + (3xH)

Dette ser i utgangspunktet litt komplisert ut, men la meg forklare nærmere. Se for deg en matoppskrift hvor du trenger 1 kopp med P = Personlig egenskaper – som inneholder syn på tilværelsen, tilpasningsdyktighet og fleksibilitet. Du trenger 5 kopper E = Eksistens. Som helse, økonomisk stabilitet og vennskap. Til slutt trenger du 3 kopper med H = Høyere orden av behov. Som selvbilde, forventninger, ambisjoner og humoristisk sans. (Kilde: Forskning.no)

Som du ser av lykkeformelen ligger hovedvekten på helse, økonomi og vennskap. Det med god helse er selvsagt helt sentralt. Hvis en er alvorlig syk, har man kun ett ønske og det er å bli frisk – koste hva det koste vil. Gode relasjoner er også svært viktig for lykken –  for det er få ting som dreper glede mer enn uvennskap, giftige relasjoner eller ensomhet. MEN –  en skal heller ikke undervurdere betydningen av en stabil økonomi. En dårlig styrt økonomi kan faktisk ødelegge både helsa og gode relasjoner. Hvis du ser nærmere på lykkeformelen ser du kanskje at ingen av komponentene kan kjøpes for penger. Grunnleggende lykke kan i hovedsak oppnås ved å utvikle deg selv og egne ferdigheter.


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Shutterstock.com

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *