9 sikre metoder som får pengene til å vokse

Blogg om privatøkonomi og pengemestring

Hvis du ønsker deg større økonomisk frihet, er sparing og investering en svært viktig nøkkel. Det er nemlig veldig vanskelig å bli rik på en lønnsinntekt alene. Det er ved hjelp av investeringer og smarte pengevalg at du kan oppleve økonomisk vekst på et helt nytt nivå. Vi gir deg 9 sikre metoder som får pengene til å vokse. 

1 – Sett deg mål og lag en plan for pengene dine

Uten et klart og tydelig mål og en plan for hvordan du skal nå målet, er det veldig vanskelig å komme dit du ønsker. Det hjelper ikke om du har all den informasjonen og kunnskap du trenger, hvis du ikke klarer å gjøre tanke om til handling. Finn ut hva du ønsker deg aller mest og sett en tidsfrist for når du skal nå målet. Regn ut hvor mye penger du trenger for å realisere drømmen. Deretter bør du bryte ned målet til hva du må gjøre og hvor mye du må spare hver måned, uke og ned til dager. Følg opp progresjonen din regelmessig, ved å evaluere deg selv og holde oversikt over hvordan du ligger an hva gjelder målet. 

2 – Hold deg unna dyr gjeld

Hvis du ønsker at pengene dine skal vokse, bør du ikke under noen omstendighet leve på kreditt. Dyre forbrukslån kan være direkte skadelig for økonomien, og vil potensielt få pengene dine til å krympe i stor fart, fremfor å vokse. Når det gjelder huslån og investeringslån snakker vi om noe helt annet enn forbrukslån, og denne type gjeld vil kunne være positiv for økonomien din, under kontrollerte former. Hvis du allerede har dyre forbrukslån bør disse nedbetales før du sparer og investerer. 

3 – Reduser utgiftene dine

Ha alltid fokus på å holde kostnadene nede, både hva gjelder faste utgifter og forbruket i det daglige. Det kan være store prisforskjeller på varer/tjenester som dekker nøyaktig samme behov. Hvis du klarer å handle etter behov fremfor lyst, vil du kunne spare deg selv for enorme summer i årenes løp. Hvis du tar en titt på hvilke ting du omgir deg med hjemme, tenk etter om tingene du eier er kjøpt utelukkende etter behov, eller kjøpt fordi du ble fristet? Dessverre er det ofte slik at vi kjøper ting vi overhode ikke trenger, og i mange tilfeller gjør vi det kanskje for å imponere andre – som ikke engang bryr seg. 

4 – Sette opp fast sparing

Første skritt for å få pengene til å vokse er å bruke mindre enn du tjener og sette opp en komplett spareplan for de pengene du har til overs. En spareplan kan for eksempel deles inn i tre områder. 

VEKST –  50 % av spareplanen bør ha økonomisk vekst som mål. Dette er den langsiktige sparingen, herunder egen bolig, fond og aksjer, andre langsiktige investeringer samt pensjonssparing.

SIKKERHET – 25 % av sparingen bør gå til en bufferkonto og har sikkerhet som formål. Dette er sparing du kan gjøre til enten høyrentekonto eller for eksempel sørge for en romslig kreditt på rammelånet. Bufferkontoen er ditt sikkerhetsnett til uforutsette hendelser. Hvis du har vært nødt for å bruke av bufferkontoen i en krise, må du sørge for å fylle den opp igjen så snart du har muligheten. 

BELØNNING – 25 % av sparingen bør gå til noe du ønsker deg i relativt nær fremtid! Formålet med denne sparingen er å ha det litt gøy og belønne seg selv! Herunder ferier, helgeturer, sportsutstyr, fine møbler, oppussing, ny bil, nye klær, veldedighet og liknende. 

Det vil være veldig individuelt hvor stort sparepotensiale hver enkelt har, og det spiller egentlig ingen rolle hvor mye eller lite du sparer, bare du følger din egen plan. Husk at små beløp blir store over tid. Hvis du for eksempel klarer å spare totalt 2000 kroner i måneden, putter du 1000 kroner i vekst-kategorien, 500 kroner i sikkerhet-kategorien og 500 kroner i belønnings-kategorien. Innenfor disse tre hovedområdene kan du spre pengene ytterligere. For eksempel i belønnings-kategorien kan det være at du sparer både til ferie og ny sykkel, og da har du i dette eksemplet 500 kroner til å fordele på disse to. Da kan du for eksempel spare 300 kroner til ferie og 200 kroner til ny sykkel. Størrelsen på beløpene du sparer vil selvsagt bestemme hvor lang tid det tar å nå målene. 

5 – Plasser sparepengene der du får god avkastning

Når det gjelder spare-kategorien VEKST, er det avgjørende at du får god avkastning/renter på pengene dine for at de skal vokse. Med dagens lave innskuddsrente vil pengene faktisk tape seg i verdi hvert år, hvis de blir stående på vanlig høyrentekonto. Det er spesielt en gylden regel som gjelder for den langsiktige sparingen og det er: Plassér pengene der du får høyere avkastning enn inflasjonen (prisstigningen) i det minste. Inflasjonen ligger på omkring 2 % årlig. For at pengene skal vokse bør du minimum ha 3-4 % rente. Du kan potensielt oppnå høye renter/avkastning ved å investere. 

6 – Vær konsekvent, tålmodig og utholdende

Når du først har brukt tid på å sette deg mål, legge en plan og utarbeide strategier, så er det viktig at du følger planen. Det skjer veldig lite ved første og andre spadetak, men ved å repetere små positive handlinger dag etter dag, så vil du etterhvert se ønskede resultater. Det er viktig å minne seg selv på at vekst og endring tar tid, og den som er tålmodig og holder ut vil få belønning til slutt. 

7 – Følg med på nettoverdien din

For å sikre at du holder fast ved gode vaner og rutiner, er det viktig at du følger opp økonomien regelmessig. Du kan for eksempel en gang i måned sjekke hvordan du ligger an hva gjelder planen din. Det er spesielt ett viktig nøkkeltall du bør følge med på, hvis målet er økonomisk vekst – og det er din nettoverdi. Det vil si: Hvor mye eier du egentlig? Hvis du tar summen på alt du eier (markedsverdi på hus, bil, aksjer, fond etc), og trekker fra all gjeld – hva sitter du igjen med da? Din nettoverdi bør øke jevnt og trutt hver måned. 

8 – Ta vare på tingene dine

For å spare penger er det viktig å ta godt vare på det du eier. For det første holder ting seg i verdi hvis de blir vedlikeholdt, og for det andre så varer tingene mye lenger. Vedlikehold kan være gørr kjedelig å bruke både tid og penger på, men tenk på det som en lønnsom investering. Da blir det lettere å motivere seg selv til å legge ned den ekstra innsatsen. 

9 – Invester i deg selv

Husk at deg selv er den aller viktigste ressursen du har. Det å investere i seg selv i form av å ta vare på egen helse og stadig utvikle egne ferdigheter, vil kunne gi deg god avkastning over tid. Utdanning (formell eller uformell) er det ingen som kan ta fra deg, og er dermed kanskje den mest risikofrie og lønnsomme investeringen du kan gjøre. Egenutvikling kan skape nye muligheter du ikke før har sett, og på den måten kan du få pengene til å vokse raskere. 


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Bilde: Shutterstock

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *