50/30/20-regelen – den optimale fordelingen av pengene dine

50/30/20-REGELEN – DEN OPTIMALE FORDELINGEN AV PENGENE DINE

Du vet sikkert at det er smart å sette opp et budsjett, dersom du ønsker mer kontroll på pengene dine. Men – før du for alvor gyver løs på budsjettet, bør du tenke over hvordan du ønsker å fordele pengene dine. En måte å gjøre det på, er å benytte seg av 50/30/20 regelen.

Det vil si at du bruker 50 % av lønna på ting du må ha, 30 % på ting du vil ha, og 20 % på ting du burde ha. Det høres i prinsippet enkelt ut, men kunsten blir å skille på hva som er «må ha»-utgifter, og hva som er «vil ha»- utgifter. Alt for mange vurderer «vil ha» som noe livsnødvendig, når det egentlig ikke er det. Tenk deg en situasjon der nøden virkelig er stor, og det faktisk handler om å leve eller dø. Hva kunne du klart deg uten da?

Før du kan starte å fordele pengene i disse kategoriene, må du aller først kjenne til inntekten din. Hvor mye kroner kommer inn på konto hver måned (etter skatt). Hva gjelder 50/30/20 regelen vil fordelingen blir slik:

50 % – MÅ HA

Ta halvparten av inntekten og fordel på det du må ha, som for eksempel tak over hodet, mat på bordet, strøm, forsikringer, helseutgifter, transport og liknende. Det er store forskjeller på hva du trenger å betale for «må ha»-postene, og levestandarden bør tilpasses slik at du får det du trenger for denne andelen av lønna. Det kan være at du må gå litt hardt til verks for å kutte utgifter i denne kategorien, dersom du skal klare å holde deg innenfor femtiprosenten.

30 % – VIL HA

Tretti prosent av pengene kan brukes på ting som ikke er livsviktig, men som du ønsker deg. Det er poster som klær, møbler, ferie, fritidsaktiviteter, kultur og underholdning, restaurantbesøk, velvære og liknende. Det er selvsagt livsviktig å ha klær på kroppen, spesielt når det er vinter, men det er fullt mulig å skaffe seg arveklær helt gratis. De fleste av oss bruker penger på klær fordi vi er forfengelige – ikke fordi vi fryser. Derfor mener vi at klær passer inn under «vil ha»-kategorien. Det du ønsker deg i denne kategorien kan ha vidt forskjellige prislapper. Dersom du skal klare å holde forbruket til tretti prosent av lønna, er det viktig å være ekstra prisbevisst når du handler.

20 % – BURDE HA

De siste tjue prosentene bør gå til sparing og investering. Dersom du klarer å spare tjue prosent av lønna, vil du på sikt kunne oppleve større frihet og mindre stress i hverdagen. (Hvis du har forbruksgjeld anbefaler vi at denne nedbetales før du begynner å spare til andre ting du ønsker deg).

Det er spesielt tre viktige spareplaner du bør ha:

#1 Langsiktig sparing med fokus på vekst – som blant annet pensjonssparing, sparing i egen bolig elle annen eiendom og fond- og aksjesparing.

#2 Sparing med fokus på sikkerhet – som en lett tilgjengelig buffer på for eksempel høyrentekonto, til å dekke uforutsette hendelser i hverdagen.

#3 Sparing med fokus på belønning – til noe større du ønsker deg i fremtiden som for eksempel feriereise, hus, hytte, ny bil, nye møbler, oppussing og liknende.

Hva hvis pengene ikke strekker til?

For noen vil denne fordeling være langt vanskeligere enn for andre. Kanskje mesteparten av lønna forsvinner til «må ha»-utgifter, selv etter strenge kutt. Selv om det er lite igjen etter at alle “må ha”-postene er dekket, anbefaler vi at du allikevel prøver å sette til side en andel til både «vil ha» og “burde ha”, selv om det kun er bittesmå prosenter. Når økonomien er trang kan det være lurt å gå igjennom alle poster opptil flere ganger, for å se om utgiftene kan reduseres ytterligere, eller om det er større endringer i livsstil og levestandard som bør gjøres.


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Shutterstock

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *