Har du tenkt på hvordan ett enkelt valg du tar i dag, kan forme resten av livet ditt?

Har du tenkt på hvor mange mikroskopiske valg du tar hver eneste dag, hele dagen lang? Valg som kan koste deg ekstra tid, penger og energi uten at du egentlig er klar over det. Når disse bittesmå valgene gjentar seg mange nok ganger, kan de utgjøre store positive eller negative forskjeller i livene våre.

Vet du hvor mange valg du har tatt i dag? 

Jeg vet at jeg allerede har tatt en hel del valg, selv om dagen så vidt har begynt. Da alarmen ringte kl 0630, valgte jeg å stå opp, selv om jeg hadde lyst til å slumre ti minutter til. Jeg sparket deretter tåa inn i dørstokken fordi jeg «valgte» å ikke løftet foten høyt nok. Jeg valgte å ta på meg treningstøyet jeg hadde valgt å legge frem kvelden før. Jeg valgte å surfe på mobilen i et kvarter før jeg tok meg sammen og jogget en rask runde i nabolaget. Jeg valgte en kortere rute enn jeg pleier, uten at jeg egentlig vet hvorfor. Jeg manglet kanskje bare motivasjon. Da jeg kom tilbake fra løpeturen, valgte jeg å dusje, kle på meg, sminke meg og føne håret. Da jeg var ferdig med det, valgte jeg å re opp sengen og rette på putene et par ganger. Deretter valgte jeg å steke et par egg, som ble svidd fordi jeg valgte å sjonglerte mellom klesvask, avislesing og matlaging samtidig. Etter at de svidde eggene var spist, valgte jeg å gå på kontoret og ta fatt på den første arbeidsoppgaven – som ikke var den jeg hadde planlagt at jeg skulle begynne med. Jeg valgte å la meg avlede til å gjøre noe helt annet enn det jeg burde. Etter å ha surret meg bort i uviktige oppgaver en stund, valgte jeg å hente meg inn igjen for å starte på den oppgaven som var viktigst for dagen.

Vi tar omtrent 35 000 valg hver dag! 

Jeg kunne fortsatt i det uendelige og nevnt alle de bittesmå valgene jeg tok innimellom de litt større og opplagte valgene som ofte gjøres hver eneste dag. Forskning viser at vi faktisk tar så mye som 35 000 valg hver dag! (https://www.psychologytoday.com) De fleste valgene tar vi mer eller mindre ubevisst. Det ville vært veldig slitsomt om vi skulle tenke oss om hver gang vi tok et skritt, eller løftet hånden for å klø oss i panna, eller om vi måtte diskutere med oss selv for hvert trykk på tastaturet.

Hvordan ett enkelt valg, kan endre livet totalt

Det er en evig strøm av valg som tas hver eneste dag, og det er ikke rart at noen av valgene vi tar blir feil. Noen valg gir større konsekvenser enn andre, selv om de er små. Det kan også være ett enkelt skjebnesvangert valg du tar, som fører til enormt mange ringvirkninger langt utover det du klarer å forestille deg. Du har kanskje sett filmen “Sliding doors” med Gwyneth Paltrow i hovedrollen? Det er en film som handler om en ung kvinne, Helen (spilt av Gwyneth Paltrow), som får sparken fra jobben på grunn av noen uheldige valg og tilfeldigheter. Hun bestemmer seg for å reise hjem og løper for å rekke neste T-bane. Rett før hun når fram til togvogna går dørene igjen foran nesa på henne, og hun blir stående igjen på perrongen. Så spoler filmen tilbake og vi får en ny versjon av scenen, hvor det ved noen bittesmå endringer i omstendighetene på veien, fører til at Helen rekker T-banen akkurat. Vi får deretter se Helens liv i to parallelle historier. Vi får se det livet hvor hun rakk T-banen, og det livet hvor hun ikke rakk T-banen. Hvordan denne ene hendelsen fører til at livet forgrener seg i to ulike retninger er et veldig interessant tankeeksperiment.

Jeg vet i hvert fall at livet mitt ville sett helt annerledes ut i dag dersom jeg for noen år siden hadde valgt å bli i en jobb jeg ikke trivdes, fremfor å satse på eget firma som har gitt meg fleksibiliteten jeg trengte i livet mitt. Eller hva om jeg hadde valgt å bli hjemme den gangen noen venner ville ha meg med ut på by’n i Oslo – da hadde jeg sannsynligvis ikke møtt mannen jeg har vært gift med i over 20 år nå. Jeg vet også at hvis jeg ikke hadde valgt å rydde i økonomien og ta sparing og investering på alvor for noen år siden, ville jeg ikke hatt den økonomiske friheten og tryggheten jeg har i dag…

Hva kan du gjøre i dag, som vil lønne seg i morgen? 

Har du tenkt på hvordan livet ditt ville ha vært hvis du hadde tatt andre valg i fortiden? Tenk også på hvordan livet ditt kan bli fremover ved å ta de rette valgene i dag. Det kan føles stressende å skulle ta så mange bevisste og gjennomtenkte valg, men husk at det som regel er bedre å ta et valg, som blir feil, enn å ikke foreta seg noe som helst. Det er når vi feiler at vi lærer og utvikler oss aller mest.

 


 

 

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

2 kommentarer

 1. Et utrolig interessant og fint innlegg.
  Filmen «Sliding Doors» er også utrolig bra, med tanke på hvordan små valg kan styre livet ditt i totalt ulike retninger.
  Det lille «valget» i den filmen, er riktignok et mikroskopisk valg, da hun velger å smette rundt den lille jenta, mens i det andre «valget» får fri passasje ned trappa. Kanskje mer en tilfeldighet enn et valg.
  Skal man tenke gjennom alle mulige valg man har i løpet av en dag, så blir man nok litt sprø til slutt, så de fleste av «valgene» går nok mer på instinkt. Men ja, det er mange andre valg man hele tiden tar. Som om man skal gidde å dra på trening, tørre å dra på den kaffe-daten, bli med på den festen eller ikke osv.
  Det som kan være vanskelig for mange, er å finne en balansegang. Man vet innerst inne at om man trer ut av komfortsonen, og tar valg om å bli med på «alt», så åpner det mest sannsynlig for en mer «spennende» fremtid. Mest sannsynlig.
  Men… Tar man valg om at man hele tiden bør være frempå, og tenke at man bør ta de riktige valgene ved å nesten alltid dra på den treninga, alltid få med seg den festen, daten, reisen osv. for å håpe på en spennende fremtid, så kan man også risikere å «miste seg selv», ved å bli stressa, utslitt, utbrent osv.
  Det gjelder nok for mange å tørre å kaste seg ut i ting, tenke at det å ta de valgene som «koster» litt, vil gi spennende resultater, men samtidig kjenne etter hva som gir gode resultater for å ta vare på seg selv som den man er. Noen ganger er det riktig å ikke dra på den treninga. Ikke dra på den festen, turen eller daten. Som ungdom er det ofte krise om man ikke får med seg «alt som skjer». Man føler at man går glipp av noe. Mange voksne, synes det er godt å ha vokst fra seg den tanken. At man slett ikke går glipp av noe, om man ikke er med på «alt som skjer».
  Uansett…. Dette er et utrolig interessant tema. Finnes ingen fasitsvar. Jeg tror det er viktig å finne sin balansegang, og lande på det man føler selv er riktig, men samtidig la seg presse litt av det som skrives i innlegget, at man relativt ofte tør å ta de valgene som kan føre til spennende/sunne/bra/morsomme og gode endringer. Da er man litt «fremoverlent», samtidig som man tar vare på sine verdier, og da møter man den fremtiden man møter. Hva det er, får tilfeldighetene vise.

  1. Enig at man blir «sprø» av å tenke på alle valgene, hvorav de fleste foregår ubevisst eller regnes som tilfeldigheter. En bevisstgjøring i forhold til vaner og valg vil allikevel kunne være nyttig dersom en ønsker å ta mer styring i livet, fremfor å kun la tilfeldighetene råde. Men, alt med måte selvsagt!:-) Noen ganger er det veldig geit å overlate ting til tilfeldigheter:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *