5 måter å tjene penger – som mange ikke er klar over

Det er bare å innse det – de færreste av oss vil noen gang vinne i lotto eller arve en stor formue som vi kan leve på resten av livet. Penger er noe de aller fleste må jobbe for, i hvert fall dersom en ønsker å ha alt en trenger pluss litt ekstra. Det å forstå hvilke muligheter som finnes når det kommer til å tjene penger vil kunne gi deg en stor fordel. Det er nemlig flere ulike måter å tjene penger på, som mange ikke er klar over.

1 – Penger du bytter mot tiden din – LØNN

Dette er en inntektsform de aller fleste er godt kjent med. Nemlig vanlig lønn. Altså penger du mottar fra arbeidsgiver fordi du selger tiden, energien og kunnskapen din 37,5 time (mer eller mindre) hver uke. Dette er som regel den viktigste inntektskilden til de fleste. Lønna som mottas avhenger av utdanningsnivå, bransje, tilbud og etterspørsel blant annet. Dersom du har en ferdighet som få andre har, kan det være at du kan ta deg bedre betalt enn gjennomsnittet. Lønna kan økes enten ved å øke din egen verdi i form av økt utdanning, egenutvikling og erfaring – eller ved å jobbe mer. Det som er haken ved denne inntektsformen, er at den stopper opp den dagen du slutter å jobbe.

2 – Penger du tjener på pengene dine – RENTER

Dersom sparepengene kun ligger på sparebøsse eller står på en vanlig bankkonto, vil de ikke gjøre særlig nytte for seg – med dagens lave rente (2021). Hvis du derimot investerer sparepengene dine, har du en reell mulighet til å få en god avkastning på pengene (altså renter). Når du investerer pengene i noe som gir en høyere avkastning enn inflasjonen (prisstigningen), vil pengene dine kunne tjene penger for deg! De siste 10 årene (2020, ssb.no) har den årlige inflasjonen vært i gjennomsnitt ca 2,2 %, mens innskuddsrenta har vært  i gjennomsnitt ca 1,5 % i samme periode. Det betyr at penger som har stått på konto i disse 10 årene har tapt seg i verdi. Hvis innskuddsrenta hadde vært det samme som inflasjonene ville pengene holdt seg i verdi, men ikke noe mer enn det. (Hvis du ønsker å investere pengene dine på børsen, råder vi deg til å ha en langsiktig plan med investering på minimum 5 år.)

3 – Penger du får utbetalt som medeier – UTBYTTE

Hvis du investerer i et aksjeselskap, vil du bli medeier i dette selskapet. Det betyr at du også vil få en del av overskuddet dersom selskapet beslutter å utbetale utbytte. Hvor mye penger du får i utbytte avhenger av hva styret beslutter og hvor mange aksjer du eier. For småaksjonærer er det sjelden snakk om store summer, men noen hundrelapper eller tusenlapper rett inn på konto kan være til nytte det også. Selv om du får utbetalt utbytte, sitter du fortsatt på den samme eierposten din, som forhåpentligvis fortsetter å stige i verdi med tiden. I tillegg gir den samme aksjeposten en mulighet til jevnlig utbytteutbetalinger hver år, dersom aksjeselskapet har en tradisjon for dette. Det å kjøpe aksjer i denne type selskaper blir som å plante et tre som bærer frukter igjen og igjen. 

4 – Penger du kan tjene ved å kjøpe og selge – FORTJENESTE

Dersom du selger noe for mer enn du har betalt for det, vil differansen være fortjenesten. Veldig mange har et forhold til kjøp og salg når det kommer til eiendom. For mange er bolig den viktigste investeringen som gjøres i løpet av livet, og jo lenger tid man eier boligen desto større verdistigning kan man regne med. Det er imidlertid mange andre ting det går an å kjøpe og selge med fortjeneste. Det kan være kunst, smykker, et firma, møbler, mynter, aksjer, fond også videre.

5 – Penger du kan tjene på en jobb som er gjort for lenge siden – ROYALTIES

Det er noen produkter som kan selges igjen og igjen uten at de brukes opp, som for eksempel musikk, bøker, stockfoto, grafisk design, spill, nettkurs eller apper for å nevne noe. Du gjør jobben én gang, også kan du fortsette å tjene penger på produktet lenge etter at jobben er gjort, om du er heldig! Hvis det bor en kreativ kunstner i deg, kan det jo være at du sitter på en liten pengemaskin uten å være klar over det. Nå er det selvsagt ikke alle som klarer å lage en superhit, men det skjer i alle fall ingenting om man ikke prøver. Du har kanskje hørt sangen «Walking on sunshine» med Katrina & The Waves som ble utgitt i 1985? Denne hiten er blitt brukt i utallige reklamefilmer, spilt på radio og streamet vanvittig mange ganger siden den gangen. Artistene lever fortsatt godt av royalties 34 år etter at de ga ut låta – utrolig nok! 

Vi har alle bare 24 timer i døgnet, og det vil være begrenset hvor mye av tiden din du kan selge. Hvis du klarer å finne andre måter å tjene penger på, enn ved å bytte tiden din mot penger, vil du kunne tjene ekstra penger uten å jobbe like mye. Hvis du i tillegg fortsetter å plassere sparepengene dine der de kan jobbe for deg, så kan du klare å opparbeide deg en solid buffer i løpet av noen få år.


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom, forfatter og hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf og kunstner)

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *