På tide med en “vårrengjøring” i økonomien?

Blogg om privatøkonomi og pengemestring

Du har helt sikkert erfart hvordan rot kan fylle seg opp i skuffer og skap, selv om du nesten nettopp har ryddet. Du har kanskje også sett hvordan ugress kan ta overhånd hvis du ikke luker i bedene… Det aller meste vi omgir oss med trenger regelmessig tilsyn og vedlikehold, for å holdes i sjakk eller bevege seg i den retningen vi ønsker. Dette gjelder ikke bare tingene dine, men også helse, relasjoner og økonomi.

Med vårsolen og lysere dager stiger ofte energien og mange føler en trang til å ta en skikkelig vårrengjøring. Hvorfor ikke benytte denne våren til å ta en skikkelig “vårrengjøring” i økonomien og luke bort eventuelt nye uvaner som har begynt å slå rot? En viktig del av god økonomistyring er nettopp å følge opp jevnlig, og hente seg fort inn når det sklir ut.

Her er 5 tips til hva du kan gjøre for å rydde i økonomien:

1 – Kartlegg dine dyreste uvaner

Dette gjør du enkelt ved å se på kontoutskriften din, for eksempel de siste seks måneder. Her vil det sannsynligvis dukke opp poster du kanskje har glemt at du har brukt penger på. Regn ut hva du har brukt på ulike forbruksposter som dagligvare, take-away, kiosk, klær, interiør, sportsutstyr, egenpleie, diverse abonnementer og liknende. Når du summer alle disse små beløpende kan det hende du får deg en ubehagelig overraskelse som svir litt. MEN – for at du skal kunne endre på noe, må du rett og slett vite hva som skal endres. Hvilke uvaner koster deg alt for mye penger? I denne prosessen er det viktig at du er ærlig med deg selv, noe som faktisk kan være det aller vanskeligste med denne kartleggingen.

2 – Bestem deg for hva du kan klare deg uten

Når du har fått oversikt over pengebruken et stykke bakover i tid, blir det lettere for deg å se hvor du kan kutte pengebruken. Du må bestemme deg for hva du kan klare deg uten, og i denne gjennomgangen er det viktig å gjøre en bevisst prioritering mellom hva som er viktig for deg, og hva som ikke gir deg noe ekstra verdi i form av økt livskvalitet. For å finne ut hvor viktig ting er for deg, kan det være smart å måle det opp mot dine overordnede drømmer og mål. Er for eksempel take-away hver uke viktigere enn drømmeferien, eller ny bolig?

3 – Finn ut hvor det er mulig å redusere

Enkelte ting klarer vi oss ikke uten, som for eksempel mat og drikke – men utgiftene kan likevel reduseres. Matutgifter er en av de største utgiftspostene til de fleste husholdninger, men her kan det være mye penger å spare ved å være mer prisbevisst, planlegge bedre og utnytte alle rester. De aller fleste har mye mer å gå på enn de er klar over på dette punktet, uten å måtte lide noen som helst nød. Det er ikke bare i matutgiftene du kan redusere, men helt sikkert flere poster. Gå derfor gjennom forbruket ditt post for post og still deg selv noen kritiske spørsmål, og ta bevisste valg hva gjelder pengene dine. Vil livskvaliteten din bli dårligere om du for eksempel halverer klesbudsjettet, eller om du bruker litt mindre shampo? Husk at litt her og litt der kan etter hvert bli mye.

4 – Ta en gjennomgang på dine MÅ-ha utgifter

Det er visse ting en må ha (utenom mat og vann), som tak over hodet, oppvarming, forsikringer, medisiner, transportmiddel og liknende. Selv om dette er viktig, så kan disse tingene ha svært ulike prislapper. Gå derfor regelmessig gjennom dine faste og livsviktige utgifter for å se om det er mulig å redusere kostnadene også her. Her er det viktig å tenke mer langsiktig. Kanskje det er grep du kan ta i dag som vil spare deg for mye penger i fremtiden, selv om du ikke tjener på det umiddelbart?

5 – Oppdater budsjettet ditt

Nå som du har skaffet deg en ny oversikt og bestemt deg for omtrent hvordan du ønsker å fordele pengene dine fremover, er det fornuftig å sette opp et detaljert budsjett eller justere det du allerede har. Livet er hele tiden i endring, og nettopp derfor er det viktig å justere budsjettet fortløpende. Det å styre etter et budsjett er noe av det aller viktigste du kan gjøre for å få mer penger til overs til sparing – og til det du ønsker deg aller mest!

Jo oftere du tar denne runden med deg selv og luker i uvaner, desto mindre jobb blir det for hver gang. Det er med andre ord lettere å nappe opp en liten spire, enn å hogget ned et svært tre.


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom, forfatter og hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf og kunstner) – Boka «penger som varer lenger» får du kjøpt her.

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *