6 bekymringer de fleste har – og hvordan kontrollere disse

Blogg om privatøkonomi og selvutvikling

Bekymringer kan ta veldig mye plass i hodet, og vi kan faktisk ødelegge mye for oss selv ved å gå rundt å engste oss for alt mulig. I virkeligheten er det faktisk svært lite av det vi bekymrer oss for, som faktisk inntreffer. Hvorfor skal vi går rundt å være så redde hele tiden, når redselen gjør så lite nytte for seg? Er det mulig å redusere antall bekymringer?

Bekymringer kan sammenliknes med ugress – du må passe på å luke iblant så ugresset ikke tar helt overhånd. I stedet for ugress (bekymringer), bør du plante de plantene (tankene) som gjør deg glad og som faktisk fører til noe mer nyttig.

Ifølge Napoleon Hill, forfatter av bestselgerboken «Think and grow rich», (Rikdommens ABZ på norsk) er det 6 grunnleggende bekymringer vi mennesker har i oss.

1 – Frykt for fattigdom

De fleste av oss har nok kjent på frykten for å gå tom for penger, gå konkurs eller miste evnen til å tjene penger, og plutselig stå på bar bakke. Denne frykten kan ta veldig stor plass dersom en ikke gjør noe med det.

Løsning: Bestem deg og forplikte deg til å ta ansvar for økonomien din, og sørg for å spare opp en solid buffer som du kan ha i bakhånd til regnværsdager. Det tar selvsagt tid å spare opp et stort beløp, men det viktigste er å innarbeide vanen med å spare – så vil beløpet vokse seg større etter hvert. Sett deg helt klare og tydelig finansielle mål, som du jobber mot hver dag. Hold fokus på hva du faktisk kan få til, fremfor det som kan gå galt.

2 – Frykt for kritikk

Det er få som liker å få kritikk, eller å bli ydmyket av andre. Noen ganger frykter vi det så mye at vi ikke tør å stå opp for oss selv og si hva vi egentlig mener. Vi unngår å stikke hodene våre frem, eller gjøre ting som skille oss ut – for tenkt hva folk vil si? Det som er bra med kritikk (hvis den er konstruktiv), er at vi kan vokse og utvikle oss til en bedre versjon av oss selv. Når vi får ros er det lett å lene seg tilbake, men får en kritikk våkner ofte drivkraften til å prestere bedre.

Løsning: Bestem deg for at du ikke skal bry deg så mye om hva andre måtte tenke eller mene om deg. I virkeligheten vil faktisk de aller fleste være såpass selvopptatt og travle at de har mer enn nok med å tenke på seg selv. Dersom de har sett eller hørt noe om deg, vil de sjelden tenke på dette mer enn kun et kort øyeblikk uansett. Husk at folk flest glemmer utrolig fort.

3 – Frykt for sykdom

I løpet av livet er det vel ikke til å unngå at de fleste av oss opplever alvorlig sykdom hos noen som står oss nær, eller hos oss selv. For en som har vært syk, kan frykten for å bli syk igjen være stor. De som har opplevd sykdom hos sine nære, kan ofte frykte at det samme skal ramme dem. Mange av oss har alt for mye bekymringer for ting vi faktisk ikke kan kontrollere, og det kan ta bort gleden ved å leve her og nå.

Løsning: Tren på å skifte fokus fra sykdomstanker og ulike symptomer, til å fokusere på en sunn og helsebringende livsstil med positivt innhold. Utvis takknemlig for å være frisk i dag, fremfor å bekymre deg for eventuelle sykdommer som kanskje kan inntreffe i fremtiden.

4 – Frykt for å miste

Frykten for å bli avvist, ikke være ønsket eller å miste noen av våre kjære, kan være svært ødeleggende for egen lykke. Frykten for å miste kan stoppe deg fra å få det du ønsker deg aller mest. Frykten for å miste finner vi også når det gjelder investeringer. Mange er så redd for å tape penger, at de ikke er villig til å ta sjansen på å vinne.

Løsning: Bestem deg for å ta imot kjærlighet og gi tilbake så mye du kan, mens du kan. Sett pris på det du har i dag, uten å fylle hode med tanker om hva du kan miste i fremtiden. Tenk på hva du har å vinne, fremfor hva du kan tape.

5 – Frykt for å bli gammel

Med alderdom vil utseende forfalle, og vi kan også oppleve at evnene og helsa vår blir svekket. Ingen liker egentlig tanken på å bli utdatert, eller miste evnen til å ta vare på seg selv. Og hva om du går tom for penger på dine eldre dager? Det er ikke så rart vi bekymrer oss for nettopp dette, men det er lite vi kan gjøre for å stoppe tiden.

Løsning: Se på hvert år du får som en velsignelse. Husk at det ikke er alle som er så heldig å bli gammel. Aldring er ikke til å unngå hvis du vil leve lenge, og det er bare å akseptere det først som sist. Det er heldigvis også positive sider ved å bli eldre, som blant annet økt kunnskap og erfaring, og ofte bedre økonomi. Dessuten gjør alderen oss tryggere på oss selv og hvem vi er, og det kommer tider (hvis vi er heldige), hvor vi kan senke skuldrene og lene oss tilbake og nyte det vi har skapt for oss selv i løpet av et langt liv. Det beste du kan gjøre for deg selv med tanke på alderdommen er å ta godt vare på din egen helse og økonomi, slik at livet blir best mulig når du en dag blir gammel.

6 – Frykt for å dø

Mye av grunnen til at vi frykter døden, er at den er ukjent for oss. Ingen vet når eller hvordan den vil inntreffe eller hva som egentlig skjer etter døden. Det uforutsigbare ved døden kan være nok til å bli vettskremt. Dessuten ønsker vi ikke å forlate de vi er glad i – og det livet vi kjenner.

Løsning: Tenk igjennom hvilken tro du har med tanke på

døden, og samtidig forson deg med at alle skal dø en dag. Det er bortkastet energi å bekymre seg for hendelser du ikke har noen kontroll over. Bekymringer oppstår når vi lever enten i fortid eller fremtid, men dersom du klarer å leve mer i nuet, vil bekymringene ofte blekne. Meditasjon kan være et nyttig verktøy for å øke evnen til å leve her og nå, og fjerne stress og bekymringer. Ikke la frykten for å dø hindre deg fra å leve, men ikke lev så intenst at du ikke samtidig planlegger for fremtiden. Sjansen for at du vil komme til å leve lenge, er faktisk ganske stor.

Det er et ordtak som sier: På andre siden av frykt finner du frihet.


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)


Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *