3 vanlige løgner vi ofte forteller oss selv

Helomvending AS

Har du tenkt på hvilke løgner du regelmessig forteller deg selv? Kanskje du lyver uten å være klar over det? Det er nemlig ingen som går rundt og er 100 % ærlige med seg selv eller andre hele tiden. Noen ganger orker vi ikke forholde oss til sannheten og forteller derfor noen løgner for å beskytte oss selv, eller for å føle oss bedre. Det kan også tenkes at vi etter hvert begynner å tro på egen løgner, hvis vi gjentar de ofte nok. Det er ikke slik at vi nødvendigvis lyver med vilje. Som regel lyver vi mer eller mindre ubevisst, og det kan faktisk være vanskelig å avsløre sine egne løgner til tider. For å finne fram til sannheten er det viktig å stille seg selv noen kritiske spørsmål i blant. Hva vi lyver om kan være mange forskjellige ting, men her er et eksempel på tre vanlige løgner mange er kjent med.

1 – JEG HAR PRØVD ALT!

Vet du hvor mange ganger folk flest prøver før de gir opp? Null! De aller fleste gir opp før de i det hele tatt har prøvd. Ofte lar vi være å prøve i frykt for å feile, og de som faktisk prøver har kanskje prøvd tre forskjellige metoder, før de konkluderer med at de har prøvd «alt». Ofte er det dessverre slik at vi gjør de samme tingene om og om igjen, men vi endrer ikke på fremgangsmåten vår, og da kan det føles som om vi har prøvd «alt» uten at det nytter. Det er først når man endrer vaner og rutiner, at resultatet også vil endre seg. Kritisk spørsmål å stille seg selv: Hva konkret har jeg gjort annerledes i det siste, for å endre på situasjonen?

2 – DET GÅR BRA

Selv om det er perioder i livet hvor ikke alt går på skinner, svarer vi ofte helt automatisk når noen spør hvordan det går: «Det går bra.» Vi velger denne hvite løgnen for å skåne oss selv, og fordi vi ikke ønsker å plage de rundt oss med problemer. Når vi unngår å kjenne ordentlig etter hvordan vi egentlig har det, kan det bare gjøre vondt verre. Det å innrømme at alt kanskje ikke går så bra hele tiden, er første skritt til å få det bedre. Kritisk spørsmål å stille seg selv: Hvordan har jeg det egentlig på en skala fra 1-10? Innenfor fysisk helse, mentalt, relasjoner, karriere, økonomi og spirituelt? Er jeg der jeg ønsker å være?

3 – JEG STARTER ET NYTT OG BEDRE LIV PÅ MANDAG

Du har kanskje sagt det før og kommer sikkert til å si det igjen – «Mandag – da skal jeg begynne!» Egentlig så vet du innerst inne at det ikke kommer til å vare… Det å utsette noe til mandag betyr i utgangspunktet at man kanskje ikke er motivert nok. Uten sterk motivasjon og et klart og tydelig «hvorfor» blir det vanskelig å holde ut med nye vaner over tid. Hvis du virkelig ønsker deg noe sterkt nok, vil du sannsynligvis oppleve at du ikke klarer å vente til mandag med å sette i gang! Kritisk spørsmål å stille seg selv: Er en endring viktig nok for meg, eller forsøker jeg bare å leve opp til andres forventninger?


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *