5 viktige regler om penger – alle bør kunne!

Helomvending Blogg
Helomvending Blogg

Penger er et viktig verktøy i livet, og det kan være lønnsomt å ta seg tid til å lese «bruksanvisningen». Dersom du bruker pengene dine feil, kan det være en kilde til mye frustrasjon. Du kan komme til å bruke unødvendig mye tid og energi uten å se resultater. Men – hvis du klarer å bruke pengene riktig, kan du oppleve mindre stress, større frihet og økt hverdagslykke. Det å mestre penger handler ikke bare om rent praktiske ting – men det er ofte tanker og holdninger i vår relasjon til penger, som kanskje påvirker resultatet aller mest.

1 – penger er et resultat av hva du gjør

Enten du driver eget firma eller er ansatt, så er det tiden du gir og hvordan du yter service som er årsaken til at det kommer penger inn på konto. Ønsker du å øke inntekten, bør du øke din egen verdi (mer utdanning, selvutvikling og øvelse/erfaring), slik at det du leverer også øker i pris. Husk! Penger er ikke en årsak, penger er kun et resultat av det du gjør.  

2 – Penger i banken betyr ikke automatisk at du blir lykkelig

Det finnes rike personer som er dypt ulykkelig og det finnes fattige som er tilfreds med livet. Penger i seg selv kan ikke gjøre deg lykkelig, men det er hvordan du bruker pengene som kan øke lykkenivået ditt. Du kan kjøpe deg fantastiske opplevelser, et kjæledyr, ta utdanning, kjøpe et sted å bo, skape trygghet for deg og familien og liknende, som igjen kan øke livskvaliteten og hverdagslykken.  

3 – Penger trenger å sirkulere

For at samfunnet skal gå rundt er det viktig at vi bruker penger. Det er jo på den måten vi skaper arbeidsplasser og velferd. Men – det er også viktig at du beholder noen av pengene selv, og at du lar pengene dine flytte fra sparebøssa til andre spareprodukter som gir deg renter på pengene dine. På den måten gjør pengene dine nytte for seg inntil du trenger de til noe annet viktig.  

4 – Å tjene mer penger vil ikke nødvendigvis gjøre deg rikere

Dersom en ikke har lært seg å håndtere penger på en optimal måte, vil økt inntekt bety lite for «sparebøssa». Mange har en tendens til å bruke det de har disponibelt på konto uansett – enten det er lite eller mye. Hvis du har for vane å bruke alt du tjener hver måned, vil sannsynligvis det samme skje selv om lønna øker. Jobb først og fremst med egne pengevaner og få kontroll på kostnadene før du fokuserer på å tjene mer.  

5 – Renters rente er noe av det mest kraftfulle i universet

Mange har et forhold til prosenter når de handler på salg. Det skal helst være 50-80 % avslag hvis vi skal føle at vi har gjort et kupp. Når vi handler på salg er vi ikke fornøyd med 5-10 % avslag. Det er jo bare småpenger… På grunn av dette forholdet til prosenter er det mange som undervurderer hva 5-10 % ekstra rente på sparepengene dine kan betyr i det lange løp. Den som forstår verdien av renter og tid, vil kunne få pengene til å formere seg i stadig større skala. Visste du at dersom du sparer tusen kroner i dag, og lar de pengene forrente seg med 2 % rente  i 40 år, så vil du om 40 år ha 2 208 kroner. Men – dersom du får 10 % rente på tusenlappen, så vil du ha 45 259 kroner om 40 år. Dette eksemplet viser hvilken betydning størrelsen på renta har for sparepengene dine over tid. Tenk deg effekten dersom du sparer jevnlig og plasserer pengene der du får god rente? Hvis du sparer tusen kroner hver  måneden i 40 år (og får 10 % rente), da blir beløpet svimlende 5 596 285 om 40 år! En fin pensjon:-) Nå er det riktig nok ikke alle som har 40 år foran seg, eller muligheten til å spare tusen kroner hver måned til pensjon, og det er heller ingen garanti for avkastningen du får, men poenget er: Jo bedre rente du får, desto mer kan du få ut av pengene dine over tid. 


 

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

2 kommentarer

  1. Punkt 1 tenker jeg ikke er helt sant. En selger er god på manipulasjon og tjener mer for samme innsats som en annen. En kunstner kan tjene store summer på et lite bilde og en annen kunstner lite på et stort.
    En artikkel i media nå nettopp viste til forskning som viste att ensomme var fattigere enn sosiale mennesker med mange venner.
    For ikke å snakke om sport eller musikk der det er ekstremt store forskjeller på fattig og rik for samme innsats.

    1. Selv om betalingen kan være veldig ulik og urettferdig, så er penger likevel et resultat av noe man gjør. I hvilken grad det man gjør verdsettes av andre, er en annen side av saken. Vi er alle selgere, enten vi selger tiden vår, kunnskapen vår, ideene våre, produkter eller tjenester. Ikke alle selgere er manipulerende med egen vinning i fokus. En dyktig selger har fokus på å hjelpe andre å dekke et behov eller løse et problem. Desto flere man er i stand til å hjelpe, jo høyre kan betalingen bli. De aller fleste store stjerner innen sport eller musikk har som regel lagt ned titusenvis flere treningstimer og forsaket et normalt liv, i langt større grad enn normalen. Det er få, om noen i det hele tatt, som når stjernestatus eller inntektstoppen ved en tilfeldighet. Vi setter pris på ditt innspill vedrørende dette temaet, men vi står for det vi skriver; at penger er et resultat av noe man gjør, selv om utfallet kan være urettferdig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *