6 pengevalg du vil angre på – før eller siden!

Vi har vel alle fra tid til annen drømt oss vekk om hvordan det perfekte livet burde være. Vi ønsker kanskje å ha en hengiven kjæreste, veloppdragne barn, mange gode venner, en spennende karriere, tjene masse penger, ha bøttevis med energi og overskudd, god helse, være veldig flink til noe, eie et fint hjem også videre. Alt dette skal aller helst balansere i en perfekt harmoni inntullet i en form for lykkerus. Men – det er dessverre ofte et gap mellom hvordan vi drømmer om å ha det, og hvordan livet faktisk blir. Ingen har et perfekt liv, men vi kan faktisk oppnå mye mer av det vi ønsker oss, hvis vi tar flere bevisste valg.

For å kunne leve det livet du ønsker, spiller penger ofte en viktig rolle. For å få mer penger til overs, handler det om å ta de rette avgjørelsene dag ut og dag inn. Det å ikke ta valg er faktisk også et valg, og det å innta en passiv holdning hva gjelder relasjoner, helse eller penger kan skade livskvaliteten mer enn noe annet. Det finnes noen valg du aller helst bør unngå, dersom du ønsker deg mer penger på konto – og her nevner vi 6 av dem.

6 pengevalg du vil angre på – før eller siden: 

1 – Velge å flyte på lykke og fromme uten et budsjett

Bare ordet budsjett kan virke utmattende for mange, men stopp og tenk. Hva er egentlig et budsjett? Et budsjett kan faktisk hjelpe deg til å få mer penger til overs! Det er en plan for hvordan du kan fordele pengene dine på en smartere måte, som passer for deg, din livssituasjon og dine drømmer. Det å styre etter et budsjett skaper en økt bevissthet med tanke på hva pengene går til, og det blir det lettere å prioritere det som betyr aller mest for deg!

2 – Velge å finansiere forbruk med kredittkort

Det å låne penger for å finansiere daglig forbruk til for eksempel mat eller luksusvarer, kan være direkte skadelig for økonomien. Det er viktig å være klar over at et kredittkort ikke er et gavekort, men et lån med svært høy rente. Hvis gjelda stadig vokser og de høye rentene begynner å løpe løpsk, kan det ta årevis å rette opp skaden. Det er ikke noe galt i å bruke kredittkort, hvis du har full kontroll og vet du kan betale regninga i sin helhet før det blir renter på beløpet. Du bør derimot aldri bruke kredittkort hvis du ikke vet at du kan betale tilbake lånet ved forfall.

3 – Velge å kjøpe større og bedre ting etter hvert som inntekten øker

Penger har lett for å brenne i lomma, og det er ganske vanlig å bruke opp det vi har tilgjengelig, enten det er mye eller lite. I det øyeblikket lønna går opp, øker forbruket i takt! Høres det kjent ut? For å bygge seg opp en solid buffer, er det veldig smart å beholde en nøktern livsstil, selv om inntekten øker. Et godt råd er å bruke den ekstra inntekten til å spare og investere, fremfor å kjøpe enda mer ting. Det er ikke lett, men det er mulig.

4 – Velge å ta opp for mye studielån

Det er klart en har lyst til å leve litt når en er student, og det er lett å glemme i den glade studietid at lånet en gang skal betales tilbake. Dersom det er mulig å ta en ekstrajobb ved siden av studiene, bo så rimelig som mulig, være bevisst pengebruken og sette opp et budsjett, kan det være mulig å klare seg med mindre lån – noe du vil takke deg selv for i fremtiden.

5 – Velge å ikke ta sparing og investering på alvor

Noe av det aller viktigste du kan gjøre for å oppleve større økonomisk frihet, er å ta sparing og investering på alvor. Jo tidligere du starter desto bedre. Det er utrolig hva tid og renter kan gjøre for pengene dine. Det å ha en stabil økonomi, med en solid oppspart buffer kan bidra til redusert stress og økt livskvalitet. Det å slippe bekymringer når uforutsette ting skjer er verdt mye i seg selv.

6 – Velge å innta en “la det skure og gå”-holdning hva gjelder pengene dine

Det ordner seg alltid på et vis! Det går jo rundt! Dette er typiske utsagn vi hører ofte, og det er faktisk ganske sant. Det går jo som regel bra til slutt! Men – dessverre har en passiv holdning til pengebruken og livet generelt, som regel en høy pris. Det å la ting «skure og gå» kan føre til blant annet: Stress, bekymringer, pengekrangler, ødelagte relasjoner og søvnløse netter – som kan gå på helsa løs! Heldigvis er det mulig å unngå en del problemer ved hjelp av enkle grep, som blant annet en mer bevisst holdning til pengebruken, sette seg mål og lage en plan. Har man kontroll på pengene, vil det være rom for å bruke mer energi og tid på de morsomme tingene!

Er du klar for å ta de rette valgene?


Tekst: Henriette W. Quanvik, økonom/forfatter/hobbyinvestor

Foto: Beate Willumsen, fotograf/kunstner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *